Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изправят Жак Ширак на съд заради злоупотреба със служебно положение

 

Бившият президент на Франция Жак Ширак ще бъде изправен на съд за злоупотреба със служебното си положение по време на мандата си като кмет на Париж.

 Жак Ширак е изпратен пред Наказателния съд на Париж заради разкриване на фиктивни работни места за негови близки по време на мандата му като кмет на френската столица. Заключението на съдия-следователя по делото е, че срещу бившия френски президент има достатъчно улики, но прокурорът на Париж може да оспори решението. Ако процесът се състои, той ще бъде първият в историята на Франция срещу бивш държавен глава.

Ширак е заемал кметското кресло на Париж в два мандата между 1977 и 1995 г. Защитен заради президентския си имунитет в продължение на 12 г., той бе подследствен от 2007 г. за злоупотреба с държавни средства.

От канцеларията на бившия президент съобщиха, че той е посрещнал новината спокойно и е готов да докаже невинността си.

Социалистката Сеголен Роаял заяви пред радио „Юроп 1“, че Ширак заслужава „да бъде оставен на мира“. Тя смята, че въпреки че правосъдието е еднакво за всички, процесът срещу бивш президент не е в полза на имиджа на Франция. От управляващата десница изразиха „съжаление“ за съдебното решение. 

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна