Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици: Вацлав Клаус трябва да подпише Лисабонския договор

Според повечето чешки политици, президентът Вацлав Клаус ще трябва да подпише Договора от Лисабон след постигнатите късно снощи отстъпки от страна на европейските лидери по исканията на Прага. Чехия настояваше да бъде изключена от действието на Хартата за основните човешки права в ЕС. Второто условие за подписа на прездента Клаус обаче е очакваното на 3-ти ноември решение на конституционния съд на страната по делото, заведено от група сенатори срещу договора от Лисабон.

Чешките партии се различават в позициите си за последиците от гаранциите, поискани от президента Клаус.

От партията “Граждански демократи” заявяват, че няма да има промени в правата и свободите за гражданите. Подобен беше и коментарът на премиера Ян Фишер според който интересите на съседните страни също няма да бъдат нарушени. Проевропейските опозиционни социалдемократи смятат, че Клаус ще подпише, но се въздържат от категорични коментари за последиците в очакване на правните анализи и детайлите по въпроса. От Партията на зелените пък са на мнение, че изключенията ще навредят и ощетят чешките граждани.

Много от партиите не виждат реална опасност и причини за страховете на Вацлав Клаус от евентуални бъдещи реституционни претенции и анулиране на декрета на президента Бенеш от 1945г. Експертите обаче предричат проблеми в социалните, трудовите и други права на чешките граждани, в случай, че те бъдат нарушени в рамките на Европейския съюз.

Според информация в медиите, промените, както и името на Чешката република ще бъдат добавени до тези на Великобритания и Полша. Това ще засегне преамбюла и оперативната част на текста в Хартата на ЕС.

Очаква се протоколът, свързан с Чехия, да влезе в сила с приемането на следавщата нова страна-членка на Евросъюза – вероятно Хърватия или Исландия.

Междувременно стана ясно, че чешките сенатори, които оспорват ратификацията на Лисабонския договор, подготвят нов четвърти иск. Този път срещу “некоректната” процедура по време на изслушването в Конституционния съд на 27 октомври в Бърно. Жалбата обаче не се отнася пряко до завършилото вече изслушване и представяне на материалите от страните по делото и няма нищо общо и с очакваното на 3 ноември окончателно решение на конституционните съдии.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна