Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Батков обвини и офицер от ГДБОП за "Казанската афера"

 

Офицер от ГДБОП е свързан с "Казанската афера", заяви собственикът на "Левски" Тодор Батков, който бе изслушан от парламентарната Комисия за борба с корупцията. Батков коментира, че служителят от МВР е от Перник и помогнал на Сейран Арутюнян (познат като Артур) да напусне страната на 20-ти септември.

"Казанската афера" стана известна с факта, че 4-ма футболисти на "Левски" пътуваха за трансфер в руския "Рубин" Казан, но се оказа, че такъв изобщо не се получи.

Арутюнян е гравитирал около руска престъпна групировка, която действа в Санкт Петербург, каза още Батков. Една от престъпните дейности на тази групировка е манипулиране на резултати от спортни събития и реализиране на печалби от незаконни залагания.

Според Батков връзката е станала в средата на август, когато е започнало "зарибяването" на хора, близки до "Левски". Арутюнян обяснявал колко "велик мениджър е", но е измамил доста руски клубове.

Тодор Батков заяви още, че в българския футбол не се перат, а се харчат пари. Пред членовете на комисията той оповести, че футболният клуб "Левски" е вложил 7 милиона и 703 хиляди лева за подобряване и реконструкция на спортната база, а близо 9 милиона и 500 хиляди лева са платените данъци. Между 7 и 10 милиона пък били приходите от търговски дейности - продажба на билети, реклама, тв-права и др.

Собственикът на "Левски" изрази мнение, че трябва да се търси общ език за нормативно решаване на проблема с трансфера на футболистите, които да бъдат третирани по една и съща методика, като се завеждат като актив. За момента
сделката при трансфера се води като сделка със състезателните права, а не с футболисти.

Един път плащаме данъци като фирми, втори път като физически лица и трети път като футболен клуб, заяви по време на заседанието на комисията Николай Гигов - президент на "Локомотив" София.

Иво Иванов - един от собствениците на "ЦСКА" заяви, че отборът няма договори, които да са анексирани под каквато и да е форма.

От своя страна председателят на комисията Яне Янев заяви, че никой от "Ботев" Пловдив не е бил открит. Присъстващият на срещата президент на отбора Димитър Христолов каза, че нямали пари нито за факс, нито за телефон, нито за електронна поща.

По публикацията работи: Светослав Костов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени