Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел, Горбачов и Валенса символично прекосиха Берлинската стена

Германският канцлер Ангела Меркел, последният съветски ръководител Михаил Горбачов и бившият полски президент Лех Валенса преминаха днес през контролно-пропускателен пункт на Берлинската стена, отворен за първи път за безконтролно преминаване преди 20 години. С широка усмивка, въпреки ръмящия студен дъжд, Меркел премина моста на "Борнхолмер щрасе" заедно с Горбачов, Валенса и известни германци от източната част на страната. Струпването на стотици хора на моста предизвика голяма блъсканица.

"Ние сме един народ", припомни Ангела Меркел лозунга от мирната революция в ГДР през 1989 г. Тя изрази задоволство, че толкова много хора са дошли, за да отбележат годишнината, въпреки дъждовното време. Меркел, която е отраснала в Източна Германия, благодари на Горбачов, че е направил промяната възможна. "Това не е ден за празнуване само за Германия, но и за цяла Европа", подчерта тя.

Горбачов изрази съжаление, че след падането на Берлинската стена, в Европа са останали още разделителни линии. "Останаха стени", каза той, като посочи разширяването на НАТО на изток, което според него очертава нови разделителни линии. В същото време Горбачов изрази задоволство от укрепването на Европейския съюз. "Ние всички сме европейци и това трябва да ни радва", изтъкна той. Последният съветски ръководител подчерта, че главните герои за обединението на Германия са германците и руснаците. "Тези народи понесоха огромни загуби по време на Втората световна война, но въпреки това намериха в себе си сили за помирение", допълни той.

 

© Снимка: БГНЕС

Мостът на "Борнхолмер щрасе" е първият контролно-пропускателен пункт на Берлинската стена, който е отворен на 9 ноември 1989 г. след погрешно съобщение на властите в комунистическа Източна Германия, че ограниченията за пътуване са отменени. Вечерта на тази дата преди точно 20 години целият свят стана свидетел как хиляди източногерманци се озоваха в прегръдките на своите сънародници от другата страна на стената.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!