Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия продължава празникът на свободата по случай падането на Берлинската стена

 

Въпреки проливния дъжд в Берлин, хиляди жители и гости на германската столица продължават да се стичат пред Барнденбургската врата, за да отбележат 20-годишнината от падането на Берлинската стена и разделението между капиталистическия Запад и комунистическия Изток.

В замъка Белвю се събраха лидерите на Русия, Франция, Великобритания, Италия и други редица държави. Домакинът на тържествения прием - германският президент Хорст Кьолер - подчерта значението на датата 9 ноември 1989 година. "Борбата срещу бедността и промените в климата е обща борба за мир и достоен живот. Нека бъдем наясно. Падането на Стената ни даде свободата да обмислим една нова политика по тези проблеми. Днес на преден план вече е не противопоставянето на две обществени системи, а възможността за глобално сътрудничество в полза на всички."

Падането на Берлинската стена позволи на германския народ да  "тегли черта на едно болезнено минало", заяви руският премиер Владимир Путин. Путин отбеляза, че днес... е специална дата за германския народ, за цяла Европа, и, без съмнение, за целия свят". Според него падането на Берлинската стена е било проява на една от най-разтърсващите промени в света, етап към обединението на Европа. Путин подчерта, че след разпадането на Съветския съюз, Русия  е трябвало да започне "почти от нулата, при много трудни условия, да построи пазарна икономика, да учреди съвременни правови институции".

Руският президент Дмитрий Медведев, който е в Берлин за днешните тържества по случай 20-ата годишнина от падането на Стената, се срещна с френския си колега Никола Саркози. Саркози определи Русия като главен партньор на Европа. "Ценя високо усилията, които полага президентът Медведев, за да модернизира Русия", подчерта той.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени