Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пикът на кризата на трудовите пазари в Европа се очаква през 2010 година

Пикът на кризата на европейските трудови пазари се очаква през следващата година, въпреки че част от икономиките на страните от ЕС вече отбелязват ръст. Това предупреди директорът на Европейския социален фонд Томас Бендер, който се срещна със социалния министър Тотю Младенов. Фондът ще подкрепи мерките на българското правителство, насочени към най-уязвимите групи, обеща Бендер.

Догодина чрез оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще се квалифицират 120 хиляди души, каза, от своя страна, министър Младенов.

Тотю Младенов: Оттук нататък акцентът в политиката на Министерство на труда и социалната политика ще бъде в областта на квалификацията и на преквалификацията, защото е крайно време да се разбере, че ние няма да създаваме условия за професията „социално слаб”. Въпреки безработицата искам да ви информирам, че в момента има 5 000 свободни работни места, заявени от бизнеса в реалната икономика, които не се заемат именно поради тази причина – поради липса на достатъчно добре подготвена и квалифицирана работна ръка. Нашите усилия ще бъдат насочени именно в тази посока.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени