Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се днес да бъде обявено името на чешкия еврокомисар

Името на чешкия еврокомисар вероятно ще бъде обявено днес, след извънредно заседание на кабинета на Ян Фишер. Снощи гуверньорът на Чешката национална банка Зденек Тума оттегли номинацията си, след като не успя да получи подкрепата на парламентарните политически партии. През почивните дни премиерът Ян Фишер също отклони поста в Брюксел и предпочете да остане начело на кабинета до парламентарните избори следващата година. 

Лидерът на гражданските демократи Мирек Тополанек не разбра промяната в позицията на Фишер, дори видя “президентска игра” в номинацията на гуверньора на националната банка Зденек Тума.

В битката останаха Владимир Шпидла - сегашният чешки еврокомисар и  кандидат на опозиционните социалдемократи, както и сенаторът от гражданските демократи Александър Вондра. При тестовото гласуване първият е получил осем от гласовете на министрите, колкото са и номинираните от лявата опозиция членове на кабинета. Сенатор Вондра е събрал шест гласа – тези на издигнатите от  партията му “Граждански демократи “ министри. Последните два гласа - на зелените, са в подкрепа на икономиста и бивш кандидат за президент Ян Швейнар.

Другите в надпреварата са Павел Свобода - бивш министър в кабинета “Тополанек” и кандидат на лидовците, както и първият космонавт Владимир Ремек, издигнат от комунистите. Спекулираше се и с имената на настоящи министри и заместниците им.

Чехия трябва да даде името на своя кандидат преди очакваната в края на седмицата извънредна среща на лидерите на Европейския съюз. Тогава, заедно с имената на първия президент и външен министър на Съюза, се очаква да стане ясно и разпределението на ресорите в новата комисия. 

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!