Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чехия оповестиха 985 имена на агенти от комунистически служби

985 имена, снимки на служители и агенти от комунистическото разузнаване в някогашна Чехословакия станаха публични 20 години след падането на Берлинската стена. В него са настоящи или доскорошни хора от системата на вътрешните работи, бизнесмени и банкери. Чешкият Институт за изследване на тоталитарните режими е първият в посткомунистическа Европа, публикувал архивите на разузнаването на тайните служби. В началото на тази година станаха известни секретните материяли на контраразузнаването.

В отдел "Тероризъм – Европа" виждаме и София с двама резидента: Александер Фица – шифровчик, роден през 1947г и Вацлав Пилецки – радист, роден 1842г. И двамата са били на служители към тогавашното Министерство на външните работи.
Разузнаването е имало свои хора в чехословашките посолства, в търговските предствителства зад граница /напр в “Ковоспол” , “Омнипол” и др/, в секретариата на ООН, в ЮНЕСКО и др. Един от архивираните, по думите на директора на Института Павел Жачек, е бил дори в командването на контингента на ООН в Кипър.

Шпионите са се интересували от политически партии, от икономически, научни, църковни и емигрантски организации и в Далечния Изток, Америка и Африка. Може да се прочетат и секретни ежедневни доклади.

Чешките медии разпознаха в списъка имената и секретния картон на сегашния заместник министър на вътрешните работи някогашен шеф на централата за борба с наркотрафика Иржи Комороус. Той е бил старши референт под името "Пражанинът".

Друг бивш и висш полицейски началник, шеф на чешкото бюро на Интерпол Павол Михал също е в архивите на разузнаването, сътрудничил като Павел или Павол. Както и сегашният пенсионер и шеф на Международната полицейска асоциация – Яромир Пекло.

Шефът на Майкрософт за Европа Ян Мюхлфайт се посочва като старши референт, работил за военнотехническия отдел на разузнаването. През 1987 г работил като компютърен експерт и "работата му помогнала да научи добре английския език" припомнят казаното от него преди четири години за в. "Лидове новини".

Едуард Йелен - бивш дипломат в Адис Абеба, след това отговарял за сигурността в банковата асоциация, шеф в една от големите чешки банки, работил и във вътрешния одит на железниците също е списъка разузнавачи.

През 2008 година Институтът за изследване на тоталитарните режими получава повече от 13 500 досиета, с имена и информация за комуникацията между комунистическите тайни служби в Прага и зад граница. 7 000 са досиетата за сътрудниците. Февруари месец тази година бяха разсекретени и публикувани архивите за контраразузнаването, следило “вътрешните врагове” на Чехословакия.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени