Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ислямските държави отправиха посланията си в Истанбул

Участниците в Икономическата среща на високо равнище на организацията на ислямските държави ИСЕДАК приеха истанбулска декларация. В нея се акцентира на стремежа им да засилят политическото и икономическото си влияние в международен план. Глобалната икономическа криза и необходимостта от "нов икономически ред" също залегнаха в декларацията.

Силно впечатление на срещата направи изказването на сирийския президент Башар Асад, според когото няма изгледи за скорошно подновяване на сирийско-израелските преговори. Той изрази позицията, че не взима на сериозно предупрежденията на САЩ към Израел да спре заселванията на Западния бряг. И с остър тон призова ислямските държави сами да намерят решение на този проблем, подчертавайки, че той заплашва целия мюсюлмански свят.

Турският президент Абдуллах Гюл се противопостави на тази позиция на сирийския му колега. Гюл изсипа похвали по отношение на регионалната политика, водена от американския президент Барак Обама. "Не война, а мир е необходим в този регион," подчерта турският президент.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад предложи създаването на общ монетарен фонд на ислямските държави, както и на общ ислямски пазар и визови улеснения между ислямските държави. Той подчерта, че светът има нужда от ново устройство.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени