Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов данък върху шоколада и сладоледа в Дания

От средата на 2010 г. датските власти въвеждат нов данък върху шоколада и сладоледа, с което лакомствата в Дания ще станат най-скъпите в Европейския съюз. По данни на промишлената палата на Дания, новите данъци ще налеят в хазната над 200 милиона евро.

Правителството обмисля въвеждане на пределна данъчна ставка върху мазните продукти в размер на около 3 евро на килограм сирене, масло, маргарин и олио. Общият прираст в тази категория данъци, според икономистите, ще достигне 27 процента. Така Дания ще заеме първо място в ЕС по данъци върху нездравословните храни.

Данъкът върху безалкохолните напитки действа в още пет европейски страни, но в Дания той е най-висок. Дания е единствената страна в ЕС, която облага с данъци сладкишите и шоколада, а предложението за налог върху мазните храни също е първото в Европа.

Вносителите на идеята се аргументират с грижата за общественото здраве, но експерти се съмняват, че новото облагане ще намали потреблението на нездравословни храни. По-вероятно е датчаните да започнат да купуват бонбони и безалкохолни напитки от съседните Германия и Швеция, в резултат на което ще пострадат датските търговци, коментиарт международните информационни агенции.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени