Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Калник: Украйна е в състояние да плаща руските доставки на газ

Украйна може да заплаща руските доставки на газ за тази зима, въпреки че обещаната финансова помощ от Европейския съюз се забави, съобщи украинския посланик у нас Виктор Калник.
Виктор Калник: Дори да не получим обещаните от ЕС 1 700 000 000 долара, ние сме в състояние да платим. Първо, защото имаме резерв от 27 млрд. в Националната банка. Второ, ние рекапитализирахме нашата компания „Нафтогаз”, така че имаме резерви. Можем дори да вземем кредити от търговски банки, но при всички случаи можем да си платим.

Екипът от български лекари е вече в Одеса и оказва медицинска помощ на нуждаещите се, допълни посланикът. Според него борбата с епидемията е повлияна от кампанията за президентските избори на 17 януари.
Виктор Калник: Досега грипът не е засегнал в пълна степен Одеска област, но там е почти на прага – от 200 заболели на 10 000 души население. В този район живеят около 130 000 българи, но това не означава, че не се справяме със ситуацията. Парламентът отдели 200 млн. долара за медикаменти и ваксини. Получаваме и огромна хуманитарна помощ от 20 държави. Мисля, че у нас няма голяма опасност, а по-скоро борбата с епидемията има политическа окраска. Всички кандидати за президент носят подаръци в предизборната си кампания и вместо колбаси, цигари и водка сега се раздават маски и лекарства.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени