Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене проектобюджета на НЗОК за 2010 година

Народното събрание прие на първо четене проектобюджета на Здравната каса. От 165 гласували 127 депутати подкрепиха бюджета, а 38 се обявиха „против”. Министърът на здравеопазването Божидар Нанев защити бюджета на Здравната каса с необходимостта от реформи и коментира, че през миналата година има свръххоспитализация, което трябва да бъде прекратено като практика.
Божидар Нанев: Свръххоспитализации, които по последни изчисления са поне 30%. Тук виждаме един много сериозен резерв, и то точно чрез залагане на определени критерии. Какво имаме за цел ние всъщност – да пазим статуквото, да пазим структури, които нямат лекари, нямат и сестри, нямат и пациенти. А ние ще ги пазим да могат да могат да получат договор да бъдат използвани като социални домове. Ако това ни е целта, да запазваме тези структури, да, разбирам го, социално дейност, но това е болнична дейност. Трябва да подходим много отговорно и когато правим оценка на една структура като болнично заведение, то да отговаря на всички тези критерии.

 

6,6 милиона души ще се осигуряват догодина, оперативният резерв на Касата е 125 милиона, а в големият резерв на БНБ ще постъпят 830 милиона лева. Така блокираните средства ще станат 1,3 милиарда лева. Приходите догодина ще са повече от тазгодишните, но се намаляват разходите за болнична помощ.

Дебатът по проектобюджета за Здравната каса започна депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той откри асиметрия между държавния бюджет и бюджета на Касата. 830 милиона лева излишък ще има в Касата и парите ще отидат в БНБ вместо за реално здравеопазване. Адемов смята, че са подценени и приходите от вноски и разчете, че 6,6 милиона българи ще се осигуряват за здраве. По разходната част Хасан Адемов не възприема намалението на парите за болниците.
Хасан Адемов: Намалението на парите за болнична помощ, забележете, с 360 милиона лева в сравнение с миналата година. Това означава на практика, че 660 000 български граждани няма да могат да се лекуват в лечебните заведения. Защо стигнах до този извод, че са 660 000 – защото средната цена на клинична пътека е 550 лева и като ги умножите по 660 000 лева стигате до тези 360 милиона.

Д-р Нигер Джафер от ДПС предупреди, че в бюджета за Касата се залага фалит на общински болници.
Нигер Джафер: Разбирам желанието да се избягва думата „закриване” на болници и да се използва „преструктуриране”, но това са фактите и те ще бъдат факт наистина може би към средата на годината. Това ще доведе до крайния резултат част от общинските болници да не могат да сключват договори, вследствие на което ще бъде редуцирана тяхната дейност и те ще трябва да бъдат закрити или преструктурирани. Ако предлагате една такава мярка обаче, трябва да видим къде са повечето средства в доболничната помощ, която трябва да поеме тежестта от тези фалити.

Евгений Желев от Коалиция за България, бивш министър на здравеопазването, одобри постигнатата договореност вчера между ГЕРБ, Синята коалиция и РЗС за болничната помощ да се осигурят допълнително 450 милиона лева.
Евгений Желев: Това е моята теза, която защитавах и в комисията, че държавата е в състояние да осигури допълнителни поне 350 милиона, за да покрие болничната помощ на НЗОК.
Желев подкрепи и намеренията за преструктуриране на болниците, но също смята, че се ограничава достъпът на населението до медицинска помощ.

Народните представители започнаха работата си днес със спорове защо вчера държавният бюджет е приет без разисквания. ДПС упрекна председателя на парламента Цецка Цачева в нарушение на правилника.
В изявление Лютви Местан, зам.-председател на групата на ДПС, припомни, че вчера е подал писмена заявка за участие на депутати от групата в дебати по бюджета и припомни, че по правилник депутатите говорят с писмена заявка или вдигане на ръка. Местан упрекна Цецка Цачева, че е нарушила правилника, като не е дала думата на депутатите от списъка.
Лютви Местан: Преди нас има две много по-големи парламентарни групи като тази на ГЕРБ и на Коалиция за България и ние не бяхме в правото си да открием тези разисквания. Но при положение, че сме подали писмена заявка, следваше да се направят действия, които са изрично уредени в правилника и бе задължение на председателя на парламента да определи поредността на изказванията.

Председателят на парламента Цецка Цачева от своя страна се защити и обясни, че списък е получен само от ДПС.
Цецка Цачева: При това положение няма как да определям ред на изказвания, още повече, че вие в този момент не присъствахте в залата. Нито един от заявилите желание да се изкажат не присъствахте в залата. И другото, представител на вашата парламентарна група, зам.-председателят г-н Бисеров, стоеше и вчера вляво на мен и ако аз съм допуснала грешка в правилника, беше коректно да бъде изправена. Просто нямаше такава грешка.

Иван Костов от ДСБ заяви, че не е добре липсата на дебат, но според него Цачева е направила всичко необходимо да го предизвика. Такъв не е имало по думите на Костов, защото от залата са отсъствали лидерите на БСП и ДПС.
Иван Костов: Тяхната липса в Народното събрание е една от основните причини, която няма как да се заобиколи. И каквото и да си обясняваме тук, вие всъщност сте две армии без лидери, без водачи, затова не влязохте в този дебат.

Ангел Найденов от Коалиция за България определи липсата на разисквания по бюджета като „гаф и грубо смачкване на дискусията от страна на управляващите”. Ангел Найденов: Дори и по неписаните правил на доброто парламентарно поведение, когато имате два пъти повече време от опозицията и когато има почти неограничено време за включване от страна на министрите, да не добавям факта, че имаше вчера една абсурдна демонстрация на т.нар. четиристранен меморандум между Синята коалиция, ГЕРБ, министъра на финансите и министъра на здравеопазването.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени