Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само след 2 месеца някои от звуковите табла на спирките в София вече не работят

Снимка: BGNES

Само два месеца след поставянето на устройствата за т.нар. "гласово оповестяване" на спирките на градския транспорт в София вече има такива, които не работят. Това установи репортерска проверка на Добромир Видев. Това създава трудности най-вече за незрящите, които се ориентират за идващите превозни средства с помощта на устройствата.


"В момента в София има 17 табла с гласово сигнализиране. За съжаление, тъй като проектът е пилотен има технически проблеми", каза в предаването "Хоризонт до обед" директорът на Столичната компания за градски транспорт Николай Костов. Досега не са отбелязвани вандалски прояви, допълни Костов, но при токов удар таблото се прекъсва и спира да работи. Все още не е решен проблемът информацията за проблеми в устройствата да се получава автоматично, каза Костов, а таблата не могат да се обхождат постоянно, защото са на голяма територия. "Ще бъде намерен изход и ще бъде разширен обхвата на действие на системата", обеща Николай Костов. 

Той каза още, че в момента се работи по пилотен проект за съобщаване на спирките в Градския транспорт. До този момент въпросът е решен на софтуерно ниво и остава превозвачите да сложат устройства в градския транспорт. Очаква се догодина този проблем да бъде изчистен .

Костов каза още, че са заложени изискванията всички нови превозни средства за градския транспорт в София да са пригодени за трудно подвижни граждани.

(Л.Ц)

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени