Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Успоредно с радостта на избраните за президент на Европейския съюз Херман ван Ромпой и дипломат номер едно на общността баронеса Катрин Аштън, съботните издания акцентират върху някои болезнени български теми.

Дума на челно място съобщава за решението на Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България заради липсата на завод за отпадъци в София. Изданието пояснява: "Борисов пак вини Станишев, уверява Барозу, че до две години всичко ще е наред".

Централната тема на Труд е озаглавена "Професия безработен чак до пенсия". Всекидневникът пояснява, че по настояване на Европейския комитет за социални права след колективна жалба на Европейския център за правата на ромите, правителството смята да премахне ограничението от 12 месеца, в което здрави и прави безработни трябваше да си намерят работа или да тръгнат на курс за преквалификация. Специално за Труд главният прокурор Борис Велчев е дал интервю със заглавие: "До кога ще търпим симулация на съдебна реформа?"

"Цонев с две обвинения за далавери, грозят го 8 години затвор" е водещото заглавие в Монитор. Става дума за повдигнатите обвинения срещу бившия военен министър от кабинета Станишев за извършване на престъпления по служба. Изданието съобщава, че президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой е потвърдил съобщението, което направи премиерът Бойко Борисов от Брюксел, че на 14-ти декември ще посети София.

"Кирки във Ферари" е заглавието над главата на 24 часа. В Монитор също пише за надупченото "Ферари" на бизнесмен с допълнението, че неизвестни сплашили авер на Димата-Руснака. Мотивът вероятно е неуредени финансови отношения, допълва изданието. А централната тема на часовия всекидневник гласи, че по нареждане на Министерството на финансите са опразнили сметката на президента. Държавният глава и екипът му събрали 500 лева джобни, за да не я закрият, съобщава в подзаглавие 24 часа и разказва, че в крайна сметка станала грешка.

"Дянков остави Първанов без лев", съобщава и Стандарт на челно място и с едри букви. Вестникът разработва и темата: "Бунт срещу скъпата ракия". За отпора, който е получила идеята да скочи акциза върху алкохола, са отделени цели две вътрешни страници на изданието.

Сега в карето на първата си страница препечатва анализ на Българската стопанска камара и фондация "Фридрих Еберт", от който е видно, че 20 години след началото на прехода, кризата е върнала България в 1985-та година. Темата на броя е озаглавена "Масови арести в Европа заради 200 уредени футболни срещи". 17 души са задържани в Германия и Швейцария и предстоят акции в още 9 държави, информира Сега.

Новинар ни съобщава новината, че Ню Йорк, по-конкретно музеят "Метрополитън" иска да включи в нова временна изложба антики от регионалния исторически музей във Варна. Византологът Хелън Евънс проявила голям интерес към златен реликварий и средновековни накити от музейния ни фонд "Варненско злато".

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени