Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надбягването за постовете в ЕК започна

Лидерите на ЕС по време на срещата в Брюксел
Снимка: BGNES

Надбягването за разпределението на портфейлите сред членовете в Европейската комисия започна, като големите държави в ЕС се опитват да си осигурят най-важните икономически ресори, анализира вестник "Файненшъл таймс".

Големи държави като Франция и Германия не участваха в
надбягването за постовете председател на Съвета на ЕС и за
европейски външен министър. Те се надяват, че ще бъдат
възнаградени с постове в ЕК, които ще им позволят да оказват
влияние върху реформирането на световната икономика след
кризата, коментира Файненшъл таймс. Основните портфейли, за които амбициите са най-големи, са финансовото регулиране, конкуренцията, промишлеността и икономическите въпроси, пише вестникът. Франция маркира своя интерес към поста еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар веднага след като белгиецът Херман ван Ромпой и британската баронеса Аштън спечелиха съответно постовете председател на Европейския съвет и европейски външен министър. "Франция ще има еврокомисар с отговорност във важна
сфера", заяви френският президент Никола Саркози. За представител на Франция в ЕК вероятно ще бъде предложен бившият външен министър Мишел Барние.
Германия изпраща в Брюксел Гюнтер Йотингер, който е смятан за политик от лека категория. Това даде повод за спекулации, че Берлин ще се опита да постави германец начело на Европейската централна банка след като изтече мандатът на Жан-Клод Трише през  2011 г. Най-вероятно Йотингер ще поеме в ЕК промишлеността или  енергетиката. чието значение през последните години чувствително  се увеличи, посочва "Файненшъл таймс".  Досегашният комисар по икономическите и монетарните въпроси Хоакин Алмуниа вероятно ще поеме конкуренцията - поне това се говори в Брюксел от няколко месеца.Той е смятан за опитен и умел политик, който ще поеме отговорността за един важен сектор. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу все още не е обявил кой какъв пост ще заеме. През 2004 г. той изненада мнозина, като раздаде повечето важни постове на комисари от малките страни в
ЕС. Очаква се той да преразпредели сегашните портфейли, като създаде и един нов - по въпросите на климатичните промени. Очаква се от портфейла "вътрешен пазар" да бъдат отделени проблемите, свързани с финансовата регулация, пише "Файненшъл таймс".

 

По публикацията работи: Юлиян Лазаров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени