Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за 21 млрд. евро за развитие на Париж обсъжда френският парламент

Френското Национално събрание обсъжда амбициозен проект за развитие на Париж, който предвижда изграждане на метролиния на стойност 21 милиарда евро.
Дебатите за развитието на района на Париж ще бъдат изострени и сложни – депутатите са внесли 360 поправки за обсъждане. Проектът, представен от държавния секретар за развитието на френската столица Кристиян Блан, предвижда създаването около Париж на поредица от модерни бизнесквартали от типа на Дефанс, свързани с аерогарите и помежду си със 130 километрова автоматична метролиния. Изграждането на транспортните инфраструктури ще струва 21 милиарда евро. Ако проектът бъде приет, той трябва се осъществи до 2030 г. Според Кристиян Блан той ще отвори близо 1 милион работни места и ще увеличи икономическия ръст на парижката зона.

По принцип идеята за модернизация на Парижкия окръг е приветствана, но полемиката около нея е сериозна. Политици от различни партии се безпокоят от прекалена намеса на държавата в проекта, а според някои икономисти и архитекти обособяването на бизнесквартали крие икономически и социални рискове.

Проектът трябва да ръде разгледан от Сената през февруари.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна