Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки на протест за промени в родилната помощ

Снимка: www.estestveno.com

Утре ще проведе мирен протест "против потъпкването на правата на родилката". Повод за него е "грубото отношение към родилки, отказали да подпишат т.нар. информирано съгласие". Според организаторите на протеста, информираното съгласие се подписва в крайно неподходящ момент, например при активна родова дейност. Според майките, в такъв момент е невъзможно документът да се прочете внимателно и подписът се поставя формално.

Целта е родилката да прочете и подпише този документ още преди началото на раждането, когато получава от наблюдаващия бременността й лекар и останалите съпътстващи документи. От сдружение "Естествено" искат още подобряване на условията за раждане - например архитектурно преустрояване на предродилните и родилните зали в болниците.

От сдружението обсъждат с ръководството на АГ болница "Майчин дом" да се възприема план за раждане, който всяка родилка да избира и в него да се описват евентуалните медицински интервенции, които тя предпочита. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" Ивета Драганова. Тя нарече например ускоряването на раждането с медикаменти "порочна практика". Изключително важен според сдружение "Естествено" е изборът на поза за раждане, както и жената да избере да ражда ли с упойка или не.

Парадоксално у нас е, че въпреки че има болници със статут "Приятели на бебето" почти навсякъде то се отделя от майката веднага след раждането. А ранният контакт с майката е важен за регулиране на нивата на стрес при бебето, разказа Ивета Драганова.

Според доц. Милко Сираков от Българското дружество по акушерство и гинекология, могат да се удовлетворят някои от исканията на майките - за пример той даде раждането в различна поза, както и в присъствие на бащата. Но има точки, по които имаме възражения от медицинска гледна точка, посочи доц. Сираков.  Той не се съгласи, че препоръките на СЗО за родилната помощ се различават много от практиките у нас. Лекарят бе категоричен, че българският стандарт е близък до европейския.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!