Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки компании ще инвестират у нас 300 млн. евро в строителство на мебелен магазин ИКЕА в София

Гръцки компании ще инвестират у нас 300 млн. евро в строителството на мебелен магазин ИКЕА и търговски център към него. Очаква се ИКЕА да отвори врати в София в средата на 2011 година, потвърди министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който се срещна с представители на гръцкия бизнес по време на посещението на президента Георги Първанов в Атина.

По проекта ще бъдат разкрити 800 работни места. ИКЕА вече има разрешително за строеж, който се очаква да започне в началото на март догодина, потвърди регионалният министър Росен Плевнелиев.
Росен Плевнелиев: Това означава, че те ще бъдат готови през юни 2011 г. Голямата тема е как този магазин, който ще генерира страхотен трафик, ще работи, вързан към Околовръстното шосе на София, което през този период ще се строи, на възможно най-голямата тапа – на пресечката на „Бистришко шосе” с Околовръстното шосе, а точно там е позициониран магазинът.

За целта Околовръстното шосе на София ще бъде разделено на две отсечки. Приоритетно ще се строи зоната около ИКЕА.

Росен Плевнелиев: Тези липсващи 2,7 км. от „Симеоновско шосе” до „Младост”4 не могат да се случат по-рано от края на 2011 година. Намерихме решението на въпроса – ще има временна връзка. Тази временна връзка ще върви по определена и отделна процедура.

Освен в София, гръцка компания има намерение да инвестира в магазини на ИКЕА във Варна и около Пловдив. Гръцки инвеститори имат интерес и към участие в строежа на АМ „Струма”.
Росен Плевнелиев: Уговорихме, че ще работим съвместно по най-трудния участък в Кресненското дефиле, защото гръцката компания „Егнатиа Одос” има много голям опит в правенето на подобни инфраструктурни съоръжения. Те имат интерес да бъдат проджект мениджъри в тази тежка зона.
До края на 2013 г. трябва да са готови отсечките София-Симитли и Сандански-Кулата. По оставащите 61 км. от „Струма” ще се работи от 2014 година.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени