Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ: Едномесечното отчитане ще увеличи задълженията на абонатите в пъти

Пет млн. лева са просрочените задължения към компания ЧЕЗ за последните три месеца. 85 на сто са на битови потребители, а останалите на малки предприятия. От дружеството твърдят, че ако едномесечното отчитане на тока се върне задълженията на абонатите ще се увеличат в пъти.

Повече неплатени фактури означават и повече спрени абонати, казват от ЧЕЗ. Те пък от своя страна ще плащат за повторно включване от следващата година, тъй като дружеството има право само да определя цените. Това обясни директорът на отдел „Обслужване на клиенти” Радослав Димитров: "ДКЕВР няма право да определя такива цени. При това положение предишните по-високи цени могат да се върнат – 40 лв. за стандартна процедура и 80 лв. за експресна. Сега плащаме съответно 19 и 40 лв."

Задължения към ЧЕЗ имат и 70 бюджетни институции. С тях има договори за разсрочено плащане. Токът на болници и училища няма да бъде спиран, обещаха от дружеството.

Съгласно предписанието на ДКЕВР ЧЕЗ трябва да върне едномесечното отчитане за всички абонати до 1 февруари следващата година. Според изпълнителния директор на ЧЕЗ Благослав Файмън обаче с връщането на едномесечното отчитане задълженията на битовите абонати ще се увеличат значително: "Очаквам, че в най-скоро време ще дойдат исканията и рекламациите на нашите клиенти за връщане на 3 – месечното отчитане."

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени