Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигарите поскъпват, акцизът на ракията остава непроменен

По-висок акциз на цигарите гласуваха депутатите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Специфичният акциз става от 41 лв. за 1 000 къса на 101 лв., пропорционалният от 40,50% от продажната цена на 23%. Размерът на специфичният акциз не трябва да е по-малко от 148 лв. за 1 000 къса, е записано в закона. Акцизът за тютюна за пушене на лула вече е 100 лв. за килограм.

Против промените се обявиха депутати от ДПС и Коалиция за България. Аил Осман Имамов от ДПС коментира, че увеличаването на акциза на цигарите не е в полза на „Булгартабак”. Реалният резултат, който ще се постигне, е да се намали цената на дружеството, коментира той. Корнелия Нинова от Коалиция за България каза, че редица страни от Европейския съюз са отложили увеличаването на акциза за 2012 година с аргумента, че това ще доведе до увеличаване на контрабандата и сивия сектор. При увеличаването на цените на цигарите пушачите преминават на по-евтини и некачествени цигари или търсят контрабандни цигари, каза Корнелия Нинова.

Вносителите на тютюневи изделия вече предприемат стъпки за повишаване на цените на цигарите, въпреки че новият, по-висок акциз трябва да влезе в сила от догодина. Това показва Публичният регистър на цените на тютюневите изделия.

След октомври "LM", „Assos” и „Murati” поскъпват с 10 ст. С 20 ст. повече струва кутия "EVE". Вносителите на „Marlboro” обявяват поскъпване от 30 ст. Кутията струва 4.20 лв. Така вносните марки ще поскъпнат на два пъти – през последните месеци на 2009 и около март 2010 година.

Според председателя на Асоциацията на производителите и търговците на цигари Христо Лачев целта е поскъпването да не бъде шоково: "Някои от производителите въвеждат междинни цени, които са изписани на бандерола и започват повишенията на цените малко по-рано от предвиденото с цел да бъде малко по-плавен преходът, като респективно и след нова година няма да въведат веднага новите цени, които трябва да бъдат въведени, а пак ще има едни междинни цени за по-плавно достигане до крайните цени."

В края на годината се очаква на българския пазар да се появяват и повече марки с по 10 цигари в кутия.

Акцизът върху ракията остава същият и догодина. Депутатите не приеха предложението на правителството налогът да се увеличи от 1 100 на 1250 лв. за един хектолитър, а акцизът върху домашно произведеният алкохол от 550 на 625 лв. за хектолитър.

При гласуването на второ четене на измененията в Закона за акцизите и данъчните складове от ГЕРБ и БСП заявиха, че няма да подкрепят предложенията на Министерския съвет и на РЗС за увеличение на акциза върху етиловия алкохол и бирата.

С промени в закона скача цената на електрическата енергия за стопански нужди от 1.40 лв. за един мегаватчас на 2 лв. Отпада нулевата ставка за биоетанол, ползван като моторно гориво.

По публикацията работиха: Нели Тодорова, Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна