Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалното министерство затяга режима за получаване на помощи за безработни

Режимът за получаване на помощите за безработни ще бъде затегнат още от следващата година. Това увери в Пловдив социалният министър Тотю Младенов. Той уточни, че утре промените в Закона за социалното подпомагане ще бъдат разгледани в тристранния съвет.

В момента в страната има около пет хиляди незаети работни места, подчерта социалния министър: „Това показва, че за една голяма част от свободните места, заявени от бизнеса в реалната икономика, няма достатъчно подготвени кадри и квалифицирани.”

През следващата година ще се заложи на активните мерки за подкрепа на заетостта, като по оперативната програма „Човешки ресурси” за обучение, квалификация и преквалификация са предвидени 250 млн. лева. До края на годината се очаква нивото на безработицата да достигне 9.3-9.5%, което е средно европейско ниво, сочат още оценките на социалното ведомство, а с готвените законодателни промени се залага на това у нас да няма професия „Безработен”.

„Хора, които са здрави, които откажат работа, предложена им от трудовия посредник, която те могат да работят или откажат да се квалифицират, преквалифицират просто няма да получават социални помощи.”, подчерта Младенов.

310 души в страната ще бъдат социално подпомогнати с целеви помощи за отопление тази година, каза още министър Тотю Младенов. Той съобщи, че през следващия месец ще бъдат разкрити над 130 социални трапезарии, които ще обхванат около 50 хиляди души изпитващи затруднение да си осигуряват прехраната.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени