Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова получи принципно съгласие за повишаване таксата за детски градини

След среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова родителските организации са изразили принципна подкрепа в полза на покачване на месечната такса за детска градина. В момента тя е 40 лева и не е коригирана от 2003 година, обясни столичният кмет.

Йорданка Фандъкова поясни, че през тази година общината е отделяла по 225 лв. на дете месечно: "От които 40 лв. е таксата, т.е. 185 лв. на дете месечно инвестира общината." Затова от Столична община ще проверят какви са нагласите. Още днес Йорданка Фандъкова ще се срещне с родителските организации, за да чуе тяхното мнение. Самата Фандъкова обясни, че от известно време обмисля идеята: "Аз още от една-две години вече, говорейки с родителите, смятах, че има възможности да се увеличи, именно от гледна точка на инвестирането в нови детски градини."

Според кмета на София, ако родителите се съгласят с повишението на таксите, ще се увеличат и парите за строителството на детски градини. "За 2009 година беше предвидено по план около 8 млн. лв. да влязат от такси. Това са четири нови детски градини."

По време на разговорите е обсъдена и възможността информационната система за обслужване на детските градини да отчита и функцията „преместване” за родители, които искат да смятат детската градина на детето си.

Фандъкова уточни, че очаква отговор от Министерството на отбраната и от областната управа на София-град къде има техни свободни терени, върху които могат да се строят детски градини. Тя обясни, че само през тази година са инвестирани над 57 млн. лв.

16-та нова сграда на детска градина беше открита днес. В оставащия един месец до края на годината ще бъдат открити още две. Кметицата е категорична, че през 2010-та ще продължат да се строят нови детски градини независимо от финансовата криза.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна