Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: България е от страните, които понасят сравнително добре кризата

България е от страните, които понасят сравнително добре кризата. Това заяви пред участниците в Български икономически форум регионалният представител на МВФ за България и Румъния Тони Либек. По думите му обаче очевидно, че доходите не могат да нарастват изпреварващо, без да има производителност.

Сега е нужно да се направят нужните реформи, за да може производителността да нараства и оттам и доходите, заяви Тони Либек. Икономическите шокове трябва бързо да се поемат от реалната икономика, добави той. Сериозно внимание да се обърне и върху поддържането на стабилността на банковата система.

Фондът ни поставя сред групата страни от Югоизточна Европа, понасящи средно зле кризата. Не сме нито като Полша, която търпи минимални ефекти негативи, нито като прибалтийските държави, които са жестоко ударени, добави Тони Либек. Според оценките на МВФ сривът в икономиката ни в края на годината ще е 6.5%.

Според заместник-финансовия министър Ана Михайлова България я очаква срив с малко по-малък от 6.3 на сто, но може и в края на годината да се окаже, че сме се справили по-добре. Заместник-министърът на икономиката Евгени Ангелов пък коментира, че най-големите рискове, които са стояли пред системата на валутния борд у нас, вече са в миналото.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна