Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Пенчев: Отзвукът от скандала "Красьо" е огромен

Председателят на ВАС Константин Пенчев
Снимка: BGNES

Отзвукът от скандала "Красьо" е огромен, заяви в предаването "От петък до петък" председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Константин Пенчев. Той каза, че от публикуваните в медиите списъци от телефоннния указател на т.нар. Красьо Черния се вижда, че има някакви съмнителни явления в съдебната система, но няма как да се каже, че някой е виновен за това, че присъства в списък с телефони. Пенчев уточни, че "съдиите и прокурорите трябва да разберат ведъж завинаги, че ние сме особена друга категория хора и трябва да живеят по друг начин".

Константин Пенчев разказа още, че до месец юни е било нормална практика кандидати за постове от провинцията да почерпят след успешно издържания конкурс и след назначаването. "Сега съм сигурен, че няма да видите такива задушевни картинки", каза Пенчев.
Според него има преекспониране на случая "Красьо", но непрестанно нарастващите изисквания на обществото към Висшия съдебен съвет /ВСС/, показват, че хората вече не могат да търпят, тъй като "20 години е имало дефицит на справедливост". "Аз самия не мога да търпя повече и на моменти избухвам. В съдебната система ме интересува моралът на съдиите." каза Пенчев, но беше категоричен, "ще се боря до края на мандата, хванал съм се".
Пенчев определи като "абсурден" случая, в който следовател се е самопредложил за 7 ръководни позиции в съдебната система. Върховният съдия уточни обаче, че това е напълно законно. Според него трябва да се помисли дали е редно да има самопредлагане за висши постове в системата, както и т.нар. външна квота от 20 %. "Когато един човек в живота си не е написал едно решение, може да е най-добрият професор по право, някак си трудно го виждам да скочи във висшата инстанция и да отменя други актове".

Другият абсурд, според председателя на ВАС е силната натовареност на административните съдии, като един върховен съдия трябва да гледа и решава по около 300 дела на година, т.е. по две дела на ден.

(Л.Ц.)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени