Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Червеняков: Има психоза в определени министерства

"България вече 20 години страда от дефицит на социална справедливост. Никой не даде отговор как така се приватизираха всички активи на държавата, в бюджета влязоха жалки суми и никой не носи отговорност за това". Това заяви в предаването "Неделя 150" Младен Червеняков от БСП. "Как едни се събудиха на една дата бедни и после станаха богати и кой носи отговорност за това?", попита Червеняков. Според него, "този дефицит на обяснение на процесите трябва да бъде запълнен, но със законови средства и по европейските стандарти".

Относно освобождаването на хора от различни постове под политически натиск, Младен Червеняков каза: "Вземете само 22-ма областни директори на вътрешните работи, всичките началници на областните земеделски служби, шефове на лесничейства... Ако погледнете какво става и по централните ведомства, цифрата скача значително над 200." Червеняков определи процедурата като "изключително тревожна". Той предупреди, че при предстояща по негова информация атестация на държавните служители, редица служители ще бъдат освободени с поставяни ниски оценки, които не подлежат на съдебен контрол. "Психозата, която се създава в определени министерства блокира тяхната работа", каза още Червеняков.

"Комисията функционира само от 10-на дена и не искам да играем ролята на ощипано дете, което казва "Бият нашите". Целта е хората да се чувстват спокойни и веднъж завинаги да свършим с политическите репресии", отбеляза Младен Червеняков по повод на структурата, която оглави - за защита на правата на членовете и симпатизантите на БСП. 

По проблема на службите и за изтичането на информация по думите на Червеняков, "малко трябва да направим опит да замълчим". Той посочи, че "няма държава, която да изнася всичките си тайни на показ и да разкрива имената на агенти под прикритие". Младен Червеняков обяви, че с част от представителите на ГЕРБ са започнали да говорят за модела на национална сигурност, който трябва да бъде изграден и че това трябва да бъде обект на национален консенсус.  

Младен Червеняков оцени като важни думите на бившия лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, че вижда връщане на конфронтацията и противопоставянето. Пред нас стои изборът дали ще бъдем европейска държава с европейски правила и ценности или ще останем с единия си крак в Ориента и ще търсим премахването на една от двете противоположности в политиката, посочи Червеняков.

/Я.Б./
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна