Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Василев: Не чакаме 6 хиляди затворници от чужбина

Не знам откъде идва цифрата 6 хиляди затворници, но ми се струва пресилена, така главен комисар Петър Василев, който отговаря за местата за лишаване от свобода коментира новината, че подобен брой наши затворници, излежаващи присъди зад граница, ще се върнат тук. "Първата цифра беше 200, после се появи 2 000, а сега 6 хиляди звучи невероятно", каза Василев. По думите му, става дума за около 1 000 - 1 200 души.

Ние сме единствената европейска държава, в която от 80 години не е строен нов затвор, обясни още главен комисар Василев в педаването "Неделя 150". Той допълни, че по новия текст в закона се полага минимум жилищна площ на един затворник 4 кв. м. при 6 кв. м. по европейските норми, но трябва да отчитаме нашите условия. Трябват ни 44 хиляди кв. м. нова жилищна площ, затова ще се строи нов затвор, уточни Петър Василев. Според него, сега местата за лишаване от свобода са сериозно пренаселени и това води до "деформиращо въздействие на затворническата среда".

Официално регистрираните ХИВ позитивни затворници у нас са 21, за софийския затвор цифрата е 9, отбеляза Петър Василев по повод медийните версии за епидемия от СПИН в затворите. В местата за лишаване от свобода действат пунктове за анонимно тестиране, 930 души са минали през пункта на софийския затвор за тази година, каза още Петър Василев.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна