Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Военният бюджет е бил пренасочен предизборно към първото полугодие

Министърът на отбраната Николай Младенов
Снимка: БГНЕС

В края на януари и началото на февруари със съгласието на Министерството на финансите военното министерство е изтеглило авансово голяма част от месечния си лимит за месеците май, август, септември, октомври и ноември на тази година. Това обясни министърът на отбраната Николай Младенов пред журналисти. "С ясното съзнание, че предстоят избори бюджетът е бил пренасочен към първата половина на годината", каза Младенов. Сега е застрашено изплащането на заплати и обезщетения при пенсиониране и  съкращения. 

Военният министър очаква със стратегията за управление на имотите да се формулират допълнителни възможности за приходи в системата - чрез "по-добро управление на компаниите, приватизация за някои от тях и оптимизация на разходите". 

Едва 1.44% от БВП са заделени за отбрана за идната година, това е и най-ниският процент досега, откакто страната ни е член на НАТО. Тази сума трябва да стигне за заплати, мисии и модернизация на армията. През януари 2010 г. според министър Младенов ще има яснота как ще се процедира при сделките за модернизация. "Когато не сме способни да посрещнем плащанията си по такива сделки, излъчваме изключително неприятен сигнал навън", коментира Николай Младенов. По думите му, има варианти да се отиде "и на предоговаряне, и на разсрочване, докато системата не се балансира на друго ниво".

/ЯБ/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна