Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: ЕС може да намали с 40% вредните емисии

Снимка: БГНЕС

Доклад на природозащитната организация "Приятели на земята" от Великобритания твърди, че ЕС може до 2020 да съкрати с 40 процента вредните емисии, а не само с 20 на сто. Георги Стефанов от Дунавско-карпатската програма на Световния фонд за защита на дивата природа WWF коментира в предаването "Хоризонт до обед", че докладът цели да покаже, че богатите страни могат да увеличат своето участие в намаляването на парниковите емисии, които влияят на измененията на климата. "До тази година условно за целия ЕС е постигнато намаление на емисиите с почти 10%, обвързано с протокола от Киото, така че 40% намаление са постижими", смята Стефанов. Експертът цитира резолюция на европарламента, в която се казва, че съюзът може да се справи с редуциране на минимум 30% парникови емисии до 2020-та година. Концепцията за нулева въглеродна икономика трябва да се преосмисли глобално, отбеляза Георги Стефанов. Процесите в Копенхаген ги наричат "сделка" заради малко или много различаващите се интереси на всяка една страна, подчерта той.  

И още един доклад – "Променете кредитната политика, а не климата" на неправитилствената организация "Банк уоч" "изважда на светло" всички емисионно вредни кредити, които Европейската инвестиционна банка дава за високопарникови индустрии. Ивайло Хлебаров от сдружение "За земята" подчерта, че сегашните цели за намаляване на вредните емисии до 20% по никакъв начин не са финансово подкрепени от тази институция, която работи с публични средства. Според проучване, цитирано от Хлебаров, което засяга периода 2002-2008 г., 49 % от парите, които ЕИБ е инвестирала в производството на енергия са отишли за производства, свързани с нефт, въглища и газ. Сега е важно банката да изработи план, с който да спре даването на пари за изкопаеми горива, да застане "на страната на ЕС" и да започне да инвестира силно във възобновяеми източници и енергийна ефективност, каза още Ивайло Хлебаров.

Между 12 и 44 милиарда евро годишно в европейски мащаб трябва да бъдат отделяни за дейности, свързани с поставяните високи цели по отношение на климата, още не е ясно откъде ще дойдат парите, допълни екоекспертът.

/ЯБ/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна