Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официален проект определя критериите за създаване на браншови организации

Министерството на земеделието и храните публикува проект на закон за браншовите организации, с който се определят критериите за създаване на такива организации. Проектът обаче предизвика недоволство. Така направен, законът ще бъде формален и ще регламентира административен подход към признаването на браншовите организации, каза пред „Хоризонт” председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов.

"По усмотрение на министъра, дали е национално представена или не е национално представена. Това усмотрение на министъра мен много ме смущава, честно казано. Министърът ще назначава национално представени браншови организации и ги уволнява. Държавата очаква браншовите организации, общо взето, да вземе тяхното мнение, без да има някаква задължителност при консултациите и да каже – ние се консултирахме с браншовите организации. Ако такава ще е ролята на браншовите организации, извинявам се много," каза Попов. 

Според председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов, участвал в разработването на проектозакона, все още се уточняват критериите за създаване и признаване на браншовите организации. 

"Няма да има нито една браншова организация удовлетворена. Всеки изхожда от неговата камбанария и иска законът така да бъде написан, че неговата структура на браншова организация да бъде облагодетелствана от този проектозакон. Точно за това са и тези критерии – да отсеят тези браншови организации, които нямат структури, които нямат членове," посочи Христов.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени