Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кувейт се открива годишната среща на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив

Днес в Кувейт се открива годишната среща на високо равнище на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. В нея ще вземат участие министрите на външните работи и на финасите на 6-те петролни монархии.

Държавните ръководители ще обсъдят войната срещу бунтовниците в Йемен и отражението й върху общата им сигурност, след като Рияд е вече страна в конфликта. Очаква се те да подкрепят суверинитета и териториалната цялост на Саудитска Арабия. Форумът трябва да вземе и важни решения за създаването на единна монетарна система, както и за големи икономически проекти. Ще бъде съгласувано създаването на обща железопътна мрежа между 6-те монархии в Залива, с дължина 2 000 км, на стойност 25 млрд. долара. На дневен ред е и изграждането на електроснабдителна система между С. Арабия, Бахрейн, Катар и Кувейт.

Разбира се, не на последно място, ще бъде обсъдена световната криза и ефектът й върху икономиките на страните от Залива. Главно внимание ще се отдели на дълговете на Дубай - близо 60 млрд долара.

В навечерието на срещата Абу Даби предостави 10 млрд. долара на емиратството за изплащане на 4-те млрд. дългове на строителната компания Некхил, чийто падеж е днес. Това веднага се отрази на борсовите пазари в Залива и особено в Дубай, където при отварянето си днес цените скочиха с плюс 10%.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна