Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати от Централно и Източноевропейски държави ще пледират за по-бързо приемане на техните страни в Еврозоната

Евродепутати от няколко Централно и Източноевропейски държави ще пледират за по-бързо приемане на техните страни в Еврозоната. Това ще стане в рамките на предстоящия в Европейския Парламент дебат с Европейската Комисия за мерките за възстановяване на икономиката в Централна и Източна Европа, съобщи за БНР евродепутатът от ГЕРБ Илияна Иванова. Тя добави, че друг приоритет за нея и колегите й от ГЕРБ ще е отмяната на ограниченията за достъп до трудовите пазари, които 10 от по-старите страни от Евросъюза все още налагат за българи и румънци.

Снощи от трибуната на Европейския Парламент Илияна Иванова поиска съдействие от Европейската Комисия и евродепутатите за отпадането на тези рестрикции, които по думите й са дискриминационни. 

Европейската Комисия и Европейският Парламент могат само да препоръчат на страните-членки да отменят ограниченията, но те решават сами дали да се съобразят с препоръката - затова евродепутатите от ГЕРБ ще лобират много активно и пред колегите си от страните, чийто трудови пазари все още са затворени за българи и румънци, съобщи Илияна Иванова.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени