Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите в ЕП заплашват с ефективни стачни действия през януари 2010

 

Служителите в Европейския парламент, които вече трети ден протестират за заплати, заплашват през януари да преминат към ефективни стачни действия и да провалят предстоящите тогава изслушвания на кандидат-комисарите.  

До протеста на служителите в европейските институции се стигна след като няколко страни от Евросъюза предложиха тази година – заради кризата – те да не получават ежегодните увеличения на заплатите си. Те се изчисляват по специална методика, отчитаща колко е поскъпнал живота в Брюксел и как са нараствали заплатите на държавните служители в няколко от старите страни-членки с най-висок жизнен стандарт.  

Решение администрацията да остане без индексации още няма, протестите започнаха превантивно – тук в Страсбург, служителите по няколко пъти на ден се събират пред пленарната зала, декорирани с отличителните знаци на своите синдикални организации, и раздават на депутати и журналисти листовки, в които обясняват колко несправедливо би било да им отнемат очакваното увеличение от 3.7 на сто – най-вече – защото през последната година животът в Брюксел бил поскъпнал значително повече. Те твърдят, че засегнатите от служители само в ЕП ще бъдат около 6 хиляди, а във всички институции – над 50 хиляди.  

Най-ниската заплата в европейските институции е 2325 евро – за младши асистент, за най-високите директорски заплати стигат до 14 860 евро. Отделно от това така нареченте еврократи имат данъчни облекчения, добавки за това, че живеят в чужда страна, семейни и детски надбавки, и пари за пътни разноски. Днес техните синдикални лидери обявиха, че ако не си получат увеличението, ще преминат към ефективна стачка през януари, когато Европейският парламент трябва да изслуша кандидат комисарите и да одобри състава на новата ЕК.

По публикацията работи: Диана Чепишева - Страсбург

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени