Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите Г. Първанов и Г. Иванов ще вдигнат символично граничната бариера

В събота, на 19-ти декември, президентът Георги Първанов и неговият македонски колега Георге Иванов символично ще вдигнат бариерата на границата между двете страни. Това съобщава на първата си страница вестник "Нова Македония" по повод влизането в сила на либерализирания визов режим за Македония. 

Със символично влизане “без виза” в съседна България като член на Европейския съюз, македонският президент Георге Иванов ще отбележи свалянето на визовия режим за гражданите на Република Македония. Според неофициална разговорите му с президента Първанов ще продължат в Банско в рамките на неговото първо приятелско посещение у нас.

Показателно е,че македонският президент избра България, за да отбележи на най-високо държавно равнище дългоочакваното премахване на визите. Вицепремиерът за евроинтеграция Васко Наумовски ще заведе на еднодневно безвизово пътуване в Париж, за сметка на правителството, стотина македонски граждани, избрани чрез компютърна томбола.

В събота ще бъде организирано голямо празненство на централния площад в Скопие, но за мнозина неясно защо, главни герои ще бъдат сръбски, а не македонски естрадни звезди.

Премахването на визовия режим е все пак е само утеха за това, че Македония не получи дата за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, а нерешеният спор с Гърция за името на републиката остава същинска бариера през нейната евроатлантическа интеграция.

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени