Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Прага задържа мъжа, който по-рано днес взе заложици в банка

Въоръжен мъж беше задържан при специална акция на полицията, след като тази сутрин в 10,30 ч местно време взе като заложници директорката и една от служителките на клон на „Търговска банка” в чешката столица Прага. Полицията не потвърди информацията, че мъжът е поискал откуп от 3 млн крони, равностойна на над 115 хиляди евро. 

И двете заложнички бяха освободени невредими и се възстановяват след преживения шок. Първата заложничка беше пусната от въоръжения мъж близо два часа след обявените от него искания. Час по-късно, около 14 ч местно време, полицията изведе и втората банкова служителка след предполагаем взрив или изстрел в сградата.

Вчера мъжът е поискал предприемачески кредит, но е бил върнат поради неизрядни документи. Тази сутрин дошъл отново в офиса на банката, но този път с оръжие като отправил заплахи, че ще убие и заложничките, и себе си, ако не му изплатят поисканите 3 млн крони.

Повече от 50 полицаи и специални части отцепиха района около банковия клон на ул. „Новодворска”, който е в близост до голяма верига супермаркети, спирка на градския транспорт и няколко учебни заведения. Ситуацията се следеше и от полицейски хеликоптер. На мястото пристигнаха пожарникари, коли на гражданската защита и линейка.

Полицията не съобщава възрастта и името на въоръжения. По информация на чешката обществена телевизия мъжът е на около 40-50 години. 

Клонът на банката е бил обект на обир през месец юли 1999 г., като обявената сума е била 7 млн крони. В края на месец май тази година в друг чешки град - Острава, въоръжен с нож мъж заплаши, че ще убие жена с малко дете в банков клон в града.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени