Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЗ съветва: Добре обмисляйте и подготвяйте пътуванията при обилен сняг

Във връзка с очакваното влошаване на времето от Гражданската защита са изпратили инструкции до общините в страната как да реагират при обилен снеговалеж. Спасителите съветват да се следят новините за времето по радиото и телевизията.

Ако непременно трябва да пътувате добре е да знаете, че част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания. Избирайте първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство.

В случай че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход поради опасност от отравяне, гасете го периодично. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани. Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.

Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си. Носете зареден мобилен телефон. При необходимост звънете на телефон 112.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!