Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза за времето

През следващото денонощие нов средиземноморски циклон и свързан с него студен атмосферен фронт ще преминат през страната ни. Ще бъде облачно с повсеместни валежи. Ще вали сняг, но с повишението на температурите от югоизток, тази нощ и утре сутринта, снегът в южните и източните райони временно ще премине в дъжд, а по-късно през деня, валежът отново ще бъде от сняг. Значителни ще са валежите в Югоизточна България. На места, главно в Североизточна България ще има условия за поледици.

Още през предстоящата нощ вятърът в северозападните райони ще започне да се ориентира от север-северозапад, през деня ще се усили и с него в страната отново ще нахлуе студен въздух. Дневните температури в Северозападна България няма да се различават съществено от сутрешните - около минус 6, минус 4°. В останалата част от страната сутринта температурите ще са положителни - от 0 до 5°, в югоизточните райони до 8-10°, а към 14 часа - между минус 2 и 3° и ще продължат да се понижават. След обяд над Западна България валежите ще спират и привечер облачността ще се разкъса.  
  
Времето над почти целия континент остава студено, на много места с валежи от сняг. С по-значителни разкъсвания на облачността и без валеж ще бъде в Австрия, Унгария и Чехия. Над Пиренейския полуостров от югозапад ще започне бързо увеличение на облачността и по-късно през деня ще завали дъжд, което ще е началото на значителна и продължителна валежна обстановка. Над Северна Италия ще има значителни разкъсвания на облачността, докато на Южна ще бъде все още с валежи, които ще спират.

Над Балканския полуостров ще бъде облачно с валежи от сняг, в южните и крайните източни райони от дъжд. От северозапад, с нахлуването на студен въздух, облачността ще започне да се разкъсва и намалява.
 
ИЗГЛЕДИ ЗА ВРЕМЕТО НА 21.12.2009 и 22.12.2009                
 
В понеделник времето ще е доста студено. Минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 13, на места в Северна България и високите полета и до минус 18°, а максималните ще са между минус 5 и 0°. Ще има разкъсана облачност, намаляваща и до слънчево време. Вятърът ще отслабне. Във вторник температурите ще се повишат с 4-5 градуса. Ще се заоблачи. В равнините ще се образуват мъгли и там ще остане студено.

По публикацията работиха: Анастасия Стойчева, Гергана Козинарова - НИМХ-БАН
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!