Eмисия новини
от 19.00 часа

Русия определи срещата за климата в Дания като "крайно несполучлива"

"Крайно несполучлива" нарече представител на руското външно министерство конференцията на ООН за климатичните промени в Копенхаген.

Олег Шаманов, член на руската делегация на срещата и началник на отдела по глобалните проблеми на околната среда във външното ведомство в Москва изрази мнение, че "нито съдържателните въпроси, нито процедурните аспекти" са били подготвени достатъчно добре, което предизвикало "безпрецедентно напрежение и драматизъм по време на конференцията".

Руският президент Дмитрий Медведев на свой ред оцени резултата от конференцията на ООН за климата в Кпенхаген като твърде скромен.

"Дания може да се гордее, че успя да изгради исторически мост между страните в преговорите", заяви междувременно председателят на форума - датският премиер Ларс Льоке Расмусен. "Дания не може да осигури даден резултат от преговорите. Не мога да предпиша на Китай или на САЩ: ето, трябва да правите това и това", добави премиерът на страната домакин.

Заради разногласията между развитите и развиващите се страни форумът на успя да приеме същинска политическа декларация. Участниците само приеха за сведение текста, предложен от САЩ, Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия, без да го подложат на формално гласуване, като изисква процедурата на ООН.

Още от