Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието на безработни е сред основните антикризисни мерки на социалното министерство

Една от основните антикризисни мерки на Министерството на труда и социалната политика през 2010 година ще бъде образованието, квалификацията и преквалификацията на безработни. Това съобщи във Видин министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той очерта и приоритетите в социалната политика.

На първо място продължаване на социалния диалог на всички нива. На второ място максимално да използваме средствата, които са предоставени на България от Европейския социален фонд по оперативната програми Човешки ресурси. До края на 2013 година България трябва да усвои над един милиард и 250 млн. евро. Една голяма част от тези средства са предвидени за пазара на труда, за обучение, квалификация, преквалификация и за придобиване на допълнителни умения. Смятаме през следващата година да усвоим над 250 млн. лева. Планираме да бъдат обучени над 250 хиляди човека.

И третият ни голям приоритет е свързан с деинституализацията. Почти всички институции, където са настанени деца с увреждания да бъдат премахнати за сметка на изграждането на специални защитени жилища, но тази цел ще използваме ресурса, който е заделен по оперативната програма „Регионално развитие” -  над 20 млн. евро, които ще бъдат предоставени на общините да кандидатстват с проекти, каза Тотю Младенов

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна