Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ДКЕВР ще обсъждат поскъпването на парното и природния газ

Предстоящото поскъпване на парното и природния газ ще бъде обсъдено в ДКЕВР. Предлаганото увеличение на цените на топлоенергията е около 9% средно за страната, а на синьото гориво с 15,6%. Заради предстоящото увеличение на цената на природния газ в София, Пловдив, Бургас и Плевен парното от 1 януари се очаква да поскъпне с 9-10%. Този скок на топлоенергията беше определен като минимален за потребителите от председателя на регулатора Ангел Семерджиев.

"Ние сме направили някои предварителни разчети как ще се отрази на бюджета на домакинствата. Определено считаме, че хората дават много повече за други неща, отколкото в бюджета, който ще им се увеличи в следствие на минималното увеличение на цените на топлоснабдяванетo", заяви Семерджиев.

Според директора на столичната топлофикация и директор на Асоциацията на топлофикационните дружества Петко Милевски скокът на цените на парното е недостатъчен.

"Анонсираните цени от ДКЕВР подсказват единствено повторение на старата повтаряна от години грешка при определяне на цените, която вкарва сектора все по-дълбоко и по-дълбоко в една яма на задължения и на водовъртеж, от който няма излизане", заяви от своя страна Милевски.

При днешното обсъждане на цените ДКЕВР ще вземе окончателно решение колко по-скъпо ще се продават газът и топлоенергията през първото тримесечие на следващата година.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!