Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Река Тунджа преля, наводнявайки Одрин

Река Тунджа преля, наводнявайки пограничния регион Одрин. Повишен е дебитът на реките Марица и Арда. Наводнени са много жилища, магазини, работни места, рибарските пристани.З алят е спортният комплекс край Одрин, където се провеждат традиционните народни борби Къркпънар. Преустановено е движението в критичните райони, съобщиха от одринското валийство, където е сформирана кризисен щаб.

Дебитът на Тунджа е 216 куб. м в секунда, а на Марица 466 куб. м. в секунда.

"Продължава повишаването дебита на реките. Засега няма опасност от преливане на река Марица. Но положението с река Тунджа, която преля, е по-критично, затова затворихме 3 от мостовете над реката", каза валията на Одрин Мустафа Бююк.

Турски медии коментираха, че повишаването на нивото на реките край Одрин е в резултат от преливането на язовирите на българската страна.

"Комшиите отвориха язовирните шлюзове и затова Тунджа преля", анонсира твканал СННТЮРК и редица медии. Но от официални турски източници стана известно, че България е уведомила предварително турската страна, че ще отвори шлюзовете. Съгласно постигната договореност, България е задължена да уведомява турската страна, когато отваря язовирните шлюзове. Според местните синоптици, валежите ще продължат още ден-два.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени