Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Президентът на Сърбия Борис Тадич ще предаде днес в Стокхолм официалната молба за членство на страната в Европейския съюз. "Швеция приветства кандидатурата, защото се видя, че Сърбия е напреднала, преди всичко в сферата на реформите и сътрудничеството с Трибунала в Хага", заяви за сръбския вестник Политика посланикът на Швеция в Сърбия Кристиян Брингуес.

Членството в ЕС е основният външнополитически приоритет на Белград, коментира руският вестник Взгляд.

Предприятията в Русия провеждат най-рязкото съкращаване на персонала от началото на годината. През декември уволненията в промишлените предприятия са се увеличили двойно. Ръст на уволненията има във всички отрасли с изключение на горската и хранително-вкусовата промишленост, съобщава Независимая газета.

Средната класа във Великобритания е тежко засегната от рецесията. Най-голямо е увеличението на безработните сред архитектите, инспекторите, ветеринарите и търговските агенти, пише Дейли телеграф. Последните данни сочат, че практически няма професия във Великобритания, която да не е засегната от кризата.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия заяви вчера, че в новата военна доктрина, одобрена от Съвета за сигурност, е включено правото на Русия първа да използва ядрено оръжие, ако има заплахи за държавността. Сега документът трябва да бъде подписан от президента Дмитрий Медведев, пише Российская газета.

Италианският премиер Силвио Берлускони е дошъл на себе си след нападението през миналата седмица, но все още не се е появявал на обществени места. Съчувствието към премиера доведе до увеличаване на неговия политически рейтинг. Появиха се спекулации, че Берлускони сам е организирал инцидента, за да закрепи поразклатените си позиции, пише Коммерсант.

Снегът и ниските температури предизвикаха хаос преди Коледа в Европа. Силният снеговалеж във Великобритания направи непроходими пътищата в редица райони на страната, пише британският вестник Таймс. В цяла Европа температурите са по-ниски от обичайните за това време на годината.

Увеличава се недоволството от компанията "Евростар", след като хиляди пътници останаха блокирани от двете страни на тунела под Ламанша, пише Файненшъл таймс. Министри във Великобритания и Франция настояха за разследване на причините за спирането на влаковете между Лондон и Париж. От "Евростар" заявиха, че ще трябва да изплатят компенсации на около 125 000 пътници.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна