Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорните промени в закона за електронните съобщения - в пленарна зала за първо четене

Иван Иванов от ДСБ
Снимка: БГНЕС

Нямаше работна  група, поканиха ни на среща във вътрешната комисия, обещаваха ни такава работна група, а сега виждаме, че нещата директно се гласуват в пленарна зала, като използват празниците. Това каза в предаването "Преди всички" Константин Павлов, известен в блогосферата като Комитата, преди първото четене на измененията в Закона за електронните съобщения.

Той посочи като основна слабост на проекта това, че никъде не се дефинира какво е "интерфейс". Ако е в широкия смисъл, МВР ще има по всяко време достъп до данните от трафика на всеки потребител на електронни услуги, без операторът на тези услуги да знае, посочи Павлов. "Правим различни кампании като "Обади се на депутат, спри тоталното и безконтролно подслушване", ще се използват всички достъпни и легални средства за протест, увери Константин Павлов.

Красимир Ципов, депутат от ГЕРБ и член на вътрешната комисия, каза в "Преди всички", че е получавал многократно смс-и и обаждания по темата в рамките на кампанията на неправителствените организации-противници на проекта. Според Ципов, идеята за работна група не е отпаднала и дори НПО са потвърдили, че в законопроекта има стойностни неща.

Трябва да се доразработят няколко текста - дефиниране на понятието "интерфейс", уведомяване на гражданите, когато има незаконосъобразен достъп до техните данни, както и дефиниране на каталог от престъпления, при които ще има достъп до данните, каза Красимир Ципов. Той изтъкна още, че от мнозинството са готови да се вслушат в критиките и предложенията между първо и второ четене и ще бъдат изслушани всички добри становища и мотиви, защото внесеният законопроект трябва да се подобри.    

Иван Иванов, заместник-председател на ДСБ обясни пред "Хоризонт", че от Синята коалиция няма да подкрепят промените, дори на първо четене, ако няма ясна позиция на ГЕРБ и МС да отпадне текстът, касаещ прекия и непрекъснат достъп до електронните съобщения.

Позицията на "Атака" е непоследователна, но още по-непоследователна е позицията на БСП, каза още Иван Иванов по повод индикациите, че и двете политически сили сменят позициите си спрямо предишните проекти за промени в спорния закон. В сегашния вариант има много сериозна крачка напред, но остава основното препятствие - текстовете, които нарушават конституцията, подчерта Иван Иванов.  

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени