Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов е моделът на изпитите за седмокласници

Министърът на образованието Сергей Игнатов
Снимка: БГНЕС

Изпитите за кандидатстване след седми клас през 2010 г. ще се проведат в два модула: национално външно оценяване под формата на тест с по 25 въпроса за двата предмета и конкурсна част: преразказ по български език и литература и 5 задачи по математика. Това обяви в предаването "Преди всички" министърът на образованието Сергей Игнатов. Времетраенето на първия модул ще бъде 60 минути, а на втория - 90 минути. Предвижда се общият брой точки като резултат да бъде 100 - от тях 65 ще дава външното оценяване, а 35 точки - конкурсната част.

Готви се широка информационна кампания и всеки седмокласник ще разполага с  примерни тестове, увери просветният министър. Той посъветва седмокласниците да се явят и на двата модула, за да проверят способностите си и допълни, че темите, текстовете и задачите ще бъдат познати и няма да има стрес.

Изпитът за кандидатстване след 7-ми клас по бълг. език и литература ще се проведе на 27-ми май, а по математика - на 31-ви май.

Най-гореща тема за Студентски град са реституираните имоти около общежитията, които ги притискат от всички страни, категоричен бе Игнатов. Държавата трябва да вземе адекватно решение, че Студентски град по този начин не може да съществува, подчерта той. По думите му, няма криза за легла в Студентски град, но понеже няколко университета ги използват неправилно и едва ли не като хотелска база, се е появил недостигът на около 2 хиляди легла в началото на тази академична година.

Относно темата "досиета на работещите във висшето образование" министър Игнатов посочи, че това е "чувствителна тема и трябва да си пипа внимателно";
както и че не е "голям привърженик да се рови надълбоко в сферата на образованието".

 /Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени