Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха 31 души от новата прокюрдска партия в Турция

Сред задържаните по време на полицейската акция са 20 кюрдски политици и 9 кмета от общините в кюрдските райони, както и говорителят на преименуваната прокюрдска Партия на мира и демокрацията - Хатип Диджле. Арестуваните са обвинени за връзки с новата терористична групировка КСК, свързана с кюрдските сепаратисти от ПКК. 

Повечето от задържаните 31 души наскоро преминаха в състава на новосформираната прокюрдска Партия на мира и демокрацията, след като Конституционният съд в Анкара реши да забрани Партията на демократичното общество, заради връзки с ПКК. Съобщава се, че широкомащабната полицейска операция се е провела рано призори едновременно в 11 окръга по нареждане на главния прокурор на Диарбекир. Екипите са щурмували домовете и са извършили обиски. Твърди се, че акцията е била насочена срещу новообразуващото се крило на терористичната организация ПКК, която цели да пренасочи дейстията си в градска среда, за да извършва сензационни атентати в големите турски градове.

Сред задържаните са 9 кмета от кюрдските общини – Диарбекир, Сиирт, Урфа, Мардин, Шърнак, Джизре, Батман и други общинари от по-малките кюрдски провинции в района на югоизточна Турция, където населението е предимно кюрдско. Прави впечатление, че сред арестуваните е и дългогодишният кюрдски политик Хатип Диджле, който към момента е говорител на Кюрдския конгрес на новата Партия на мира и демокрацията. Председателят на преименуваната прокюрдска партия Демир Челик предупреди, че "в страната е налица риск мирните искания на кюрдите да бъдат тероризирани и изблъскани от турското общество".

По публикацията работи: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна