Eмисия новини
от 11.00 часа

Франция въвежда нови мерки за контрол във въздушния транспорт

Франция предприема нови мерки за пътнически контрол във въздушния транспорт. Френският министър на вътрешните работи Брис Ортфьо възнамерява да прокара на европейско ниво плана за антитерористична бдителност на международните полети.

Опитът за атентат в самолета по линия Амстердам-Детройт подтикна френското правителство към нови мерки за сигурност на международните полети, съсредоточени върху щателния контрол на идентичността на пътниците. Личните данни ще бъдат проверявани още при резервацията на билетите, а не на аерогарите, както досега. Освен имената и датата на раждане клиентите ще вписват точния си адрес, телефон, електронен адрес и мястото на резервацията.

Друга съществена мярка е систематичното проверяване на полетите с прекачване, обикновено предприемани от терористите. В досегашната практика контролът на данните на пътниците се отнасяше за директните полети. 

От първи януари Франция ще санкционира с глоба от 50000 евро компаниите, които отказват да предават на френските власти списъците с имената на пътниците. Рисковата зона ще бъде разширена от 7 на 30 държави.

Френският план за сигурност на въздушния транспорт вече има подкрепата на други европейски държави. Министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо се надява на съдействието на предстоящото испанско председателство на ЕС за приемането на плана в европейски мащаб.

Още от

Събота сутрин в село Момчиловци

публикувано на 19.10.19 в 08:50
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 19.10.19 в 06:58