Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на опозицията Мир Хусейн Мусави обяви, че Иран е в сериозна криза

Лидерът на опозицията Мир Хусейн Мусави обяви, че Иран е в "сериозна криза" и призова властите незабавно да освободят всички демонстранти, арестувани след президентските избори през юни. "Арестът или убийството на такива като мен или Каруби няма да успокои обстановката. Аз не се страхувам да умра, за да бъдат
осъществени религиозните и националните права на хората . . . Иран е в сериозна криза . . . Заплахите ще доведат до бунт", заявил Мусави според интернет сайта Джарас.

Опозиционният лидер решително осъжда насилието, използвано от полицията при разправата с демонстрантите миналата седмица. Според него стрелбата срещу цивилни и прегазването им с автомобили "е безпрецедентен акт, който няма лесно да бъде изтрит от политическата сцена". "Управляващите смятат, че с убийствата на демонстранти, с арестите на интелектуалци и учени и с блокирането на медиите ще могат да премахнат корените на кризата . . . Това са повърхностни методи, които само ще засилят опозицията", изтъкнал лидерът на т. нар. Зелено движение срещу сегашния режим в Иран.

Според Мусави все още има възможност за помирение между управляващи и опозиция. Първата стъпка е да се признае, че страната е изпаднала в сериозна криза, да се въведе контрол върху действията на правителството и да се действа адекватно при евентуален провал на изпълнителната власт. Мусави настоява и за
незабавна промяна на избирателния закон, който да позволява участие на всички иранци независимо от политическата им ориентация. В момента в Иран съществува специален орган - Съветът на пазителите на конституцията, който се състои от шестима духовници и шестима юристи, които могат да откажат регистрация на кандидати за местни, парламентарни или президентски избори по чисто идеологически съображения.

По публикацията работи: Ройтерс и ДПА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени