Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът посрещна 2010 година

 
Светът се опита да забрави за терористичната заплаха и финансовата криза с пищни новогодишни тържества.

© Снимка: БГНЕС

При засилени мерки за сигурност стотици хиляди жители на Ню Йорк и гости на града, събрали се на Таймс скуеър, станаха свидетели на ритуала на спускането на огромното кристално кълбо, символ на настъпващата Нова година. Кристалната топка с диаметър 3,6 метра и тегло от 70 килограма се спуска в 60-те секунди преди полунощ. Тя е покрита с 2600 кристални триъгълника, осветена е с 32 000 енергоспестяващи лампички и светлините й могат да преливат в 16 милиона цветови комбинации. При спускането на кълбото, върху множеството се изсипаха, около 1300 килограма конфети с листчета с пожелания за новата година.

В Италия въпреки дъждовете в големите градове, включително и в столицата Рим, имаше концерти на открито, които привлякоха хиляди италианци.

В Берлин 1 милион германци излязоха пред Бранденбургската врата, за да се насладят на зрелищното шоу с фойерверки.

© Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди парижани и гости на френската столица се струпаха на Шанз–Елизе, за да се поздравят с чаша шампанско в новогодишната нощ и да си разменят традиционната френска целувка.

В Лондон сковаващият студ не изплаши десетки хиляди да отидат до бреговете на река Темза и да наблюдават изригващите над лондонското око фойерверки.

 

 

 

 

С фоейрверки на Червения площад московчани посрещнаха настъпването на Нова година въпреки обилните снеговалежи и студовете.

© Снимка: БГНЕС

© Снимка: БГНЕС

В Латинска Америка в Рио де Жанейро въпреки проливните дъждове и свлачищата, отнели живота на най-малко 19 души, 2 милиона се събраха на прочутия, 4-километров плаж Копакабана. Облечени в бяло, те танцуваха под звуците на модерна музика и на самба и под светлините на 15-минутната новогодишна заря.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени