Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празниците през 2010-та

Днешният 2 януари е официален почивен ден. Той ще бъде отработен следващата събота 9 януари. Така днешният ден е третият от общо петте почивни дни за Нова година. 2 януари официално беше обявен за почивен ден с решение на Министерски съвет от 21 ноември миналата година.

Четири дълги празници ще има в България през новата 2010 година. Почивните дни за Гергьовден ще са четири, а за Нова година - три. Правителството обяви 7 май 2010 година, деня след Гергьовден за почивен, а 15 май, събота - за работен. Тридневна почивка ще има и през септември, тъй като официалният празник - Денят на Съединението, 6 септември е понеделник. За следващите новогодишни празници също ще се почива 3 дни, за да се съчетае работният ден 31 декември с официалния празник за страната 1 януари. Правителството обяви и последния ден от 2010 година за почивен. Работен ден ще бъде 11 декември, събота.

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлага Велики Петък да бъде обявен за официален празник, тъй като според каноните на християнската религия на този ден не се работи.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна