Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза оригиналът на "Обесването на Васил Левски"

Снимка: Архив

162-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде отбелязана освен с традиционния военен ритуал и с издаването на оригинала на стихотворението "Обесването на Васил Левски". Творбата с първоначално заглавие "Дякон Васил Левски" е достигнала до нас в редактиран вариант, разказа пред "Хоризонт" Боян Ботьов, пряк потомък на поета и председател на Общобългарската фондация "Христо Ботев".

На две съседни странички в тефтерчето на Ботев има чернови на стихотворението "Дякон Васил Левски". През 1875 г. Ботев издава стенен календар с образа на Хаджи Димитър, а през следващата - 1876 г. календарът е посветен на Левски и съдържа стихотворението, но екземпляр от него не е запазен. Вестник "Нова България" в единствения си тогава брой препечатва този вариант, сподели Боян Ботьов.

По думите му, между 1878-1888 г. в Ботевите творби има "доста груби редакторски намеси". Предполага се, че и Любен Каравелов, и Петко Каравелов, и издатели на песнопойки са правили редакции. Най-същественият пропуск обаче е липсата на 6-тата последна строфа от "Дякон Васил Левски", която е фигурирала върху стенния календар и във вестника. Така "осакатено", стихотворението се появява и в издадените съчинения на Ботев през 1888 г.

Тази 6-та строфа се намира на една от страничките на личното му тефтерче, в него могат да се открият и други различия в текста на творбата, разказа още наследникът на поета. Той обясни, че освен по заявки от читалища и библиотеки, фондацията ще работи и за това чрез министерството на образованието оригиналните Ботеви слова да достигнат до днешните ученици.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!