Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Петерханзел начело при автомобилистите на рали Дакар

Французинът Стефан Петерхансел спечели третия етап на рали Дакар, което се провежда за втори път на територията на Чили и Аржентина. Това бе рекордна 52-ра победа за французина във всички категории и 19-та при автомобилистите. Деветкратния победител и миналогодишен шампион и неговият съотборник Йан-Пол Котрие с БМВ Х3 СС бяха най-бързи в 182-километровата дистанция от Ла Роха до Фиамбала (Аржентина) и натрупаха значителна преднина пред втория екип на испанеца Карло Сайнц с Фолксваген.

Първият същински офроуд етап на рали „Дакар” доведе и до най-сериозните размествания в челото на колоната. Стефан Петерхансел се възползва от по-задната стартова позиция и спечели с 5 минути 44 секунди отсечката, а зад него завърши Карлос Сайнц. Водачът от вчера Насер Ал-Атиах остана трети, на 7 минути 31 скунди зад лидера, а третият пилот на Volkswagen Марк Милър - четвърти, като класирането от днешния етап в челната четворка на практика определи и общото класиране.

В категорията на мотоциклетистите Сирил Депре извоюва първата си етапна победа, която е и първа за 650-кубиковите машини на KTM. Депре спря хронометрите на 3 часа 01 минута 09 секнуди и изпревари с повече от десет минути втория Елдер Родригеш (Yamaha), благодарение на което оглави общото класиране. Водачът от първите два дни Давид Кастьо (Sherco) остана на 12 минути 13 сикунди зад Депре и предаде първото място на своя сънародник.


При камионите Владимир Чагин вече има преднина от 18 минути 43 секунди пред своя съотборник в Камаз - Фирдаус Кабиров.

/К.И./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна